Er waait een frisse wind door Volendam. De broers Frank en Paul Bond en hun bands AlascA en Dandelion proberen los te komen van het hechte maar soms ook beklemmende leven in het muziekdorp. Met hun eigen geluid en een eigen record label willen ze een alternatief bieden voor de commerciële Volendamse palingsound die het pittoreske IJsselmeerdorp niet alleen in Nederland maar ook ver daarbuiten beroemd heeft gemaakt.

In de documentaire Het andere geluid van Volendam volgt regisseur Allard Detiger de muzikale carrières van de broers. AlascA heeft net hun tweede studioplaat uitgebracht  en Dandelion werkt aan debuutalbum. Het blijkt lastig om onder het stigma van de Volendamse palingpop uit te komen. Publiek en vakgenoten plaatsen beide bands  zonder blikken of blozen in het rijtje The Cats, Jan Smit, Nick & Simon en de 3JS en zijn verbaasd dat er uit Volendam ook muziek kan komen die in niets lijkt op de gemoedelijke volksmuziek.

Met muziek als kapstok vertelt Het andere geluid van Volendam ook een dorpsverhaal over jongeren uit een hechte gemeenschap die de wereld in willen trekken om hun dromen te verwezenlijken, maar zich ook zeer verbonden voelen met de plek waar ze vandaan komen.
Het andere geluid van Volendam was zaterdag 2 mei 2015 om 22.35 uur te zien bij BNN op NPO 3.
Regie: Allard Detiger
Camera: Diderik Evers
Geluid: Mark Wessner
Montage: Paul de Heer
Geluidsmixage: Jeroen Goeijers
Uitvoerend producent: Anja Cloosterman
Productieleiding: Anke Hellebrand
Postproductie: Amator
Producenten: Niek Koppen & Jan de Ruiter
Eindredactie BNN: Sjoerd van den Broek


Back to Top